•  
  • Splatt Hem
  • Privacy
  • Sitemap

Hembryggning av vin

I Gert Strand AB:s sortiment finns mängder av produkter som är lämpade till alla som brygger eget vin. Företaget har enorma kunskaper om vad som leder till ideal vinbryggning och erbjuder vinsatser med mycket god kvalitet. Kvaliteten är densamma som den etablerade vinindustrin får ta del av då många av Gert Strand AB:s produkter går dit.

Hur har vinodlingen och vinframställningen sett ut igenom historien då? De äldsta spåren är från ca 5000 fKr och har upptäckts i Persien, eller nuvarande Iran. Vinkonsten spred sig i första hand därpå till de grekiska öarna och därpå vidare till södra Frankrike och Italien. Slutligen förknippades alla områden inom Romariket med vinkonsten och när storhetstiden var över levde kunskaperna om vin vidare fram till nutid och har givetvis även spridits till resten av världen.

Hur går den traditionella vinframställningen till? Det är bra att inse den processen eftersom hemmabryggningen av vin i stora drag är en motsvarande procedur men naturligtvis förenklad samt anpassad.

Vin i den traditionella bemärkelsen får bara kallas vin om det framställs av vindruvor. Detta enligt EU:s definition. Följaktligen framställs alltså vin ur saften från pressade vindruvor. Gröna, gulvita eller blå druvor används åt vitt vin och svartblå, blåröda eller blå druvor används till rött vin. Det finns väldigt många speciella olika processer av vinframställning, vilket beror på alla olika vindistrikt runt om i världen.

I en krossningsmaskin krossas vindruvorna alternativt genom den mer klassiska metoden då druvorna trampas av personer. På en del mindre anläggningar är ännu trampning populär.

Stjälkarna från druvorna måste avlägsnas under pressningen, och när vitt vin framställs är det centralt att även ta bort skalet på druvorna. För att röda druvor inte ska leda till vitt vin är man tvungen att undanröja skalen. Svaveloxid tillsätts för att komma åt till exempel vildjäst, bakterier samt andra oönskade mikroorganismer. Efter pressningen har man en must som därefter samlas upp i jästankar i rostfritt stål, cement, trätunnor alternativt ekfat. Vidare sker olika jäsningsprocesser.

Den som aldrig tidigare bryggt vin hemma kan med fördel inhandla en vinsats. Resultaten blir mestadels goda och instruktionerna som följer med vinsatsen tenderar att vara enkla att följa. Men den som eventuellt har bryggt några vinsatser kanske vill experimentera med varierande bär, frukter samt juicer. På så vis lär man sig egna recept. Men se till att förbereda vinsatserna noga för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Man vet aldrig riktigt på förhand exakt hur ett vin kommer smaka eftersom var vinsats brukar få annorlunda karaktär, stundom påtagliga men vanligtvis särdeles marginella. Variationer brukar nästan jämt bli till, vilket bland annat beror på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Att plocka bär under sommaren och hösten är en perfekt förberedelse åt sina vinsatser. Bären torkas och förvaras svalt och mörkt till dess de ska användas.

Det är väldigt viktigt att hålla en hög hygienisk nivå. Det är rentav en av de viktigaste faktorerna för att nå målet med vinframställningen. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Klicka här nu för mer info Slang & slangtillbehör

Ifall hygienen är en angelägen faktor så är vattnet minst lika viktigt. Det får inte ha några bismaker och tvingas vara ordentligt fräscht. För att vara otvetydig på att vattnet är riktigt fräscht kan man rena det med hjälp av aktivt kol. Det är en utmärkt naturlig produkt som kan användas på nytt. Därjämte fungerar det till att också rena alkohol. Aktivt kol absorberar oönskade ämnen i både vätskor och gaser. Stundtals lyckas nämligen inte normal filtrering separera vissa ämnen.

Aktivt kol finns i formerna pulverkol, granulerat kol samt högtryckspressat format kol. Reningsförmågan beror på den typ av kol som används, dess porstruktur samt area i kvadratmeter per gram. Vanligast är att använda pulverkol för att slamma upp vätskan eller att filtrera vätskan genom granulerat aktivt kol. Reningen bör äga rum i rumstemperatur och man ska undgå rening i kyla med tanke på att det i värsta fall inte fungerar alls.

Det krävs inte fullt så mycket och avancerad utrustning som det gör inom den traditionella vinindustrin för att brygga sitt eget vin. Det krävs en brygghink på ungefär 30 liter som har ett vattenlås placerat i gummit på hinklocket. Ur vattenlåset släpps den koldioxid som bildas under jäsningen ut. Är hinken för liten kommer det inte finnas utrymme för det skum som kan bildas under de första dagarna av jäsningen. Och i en mindre hink kommer mäsken pysa ut igenom hinkens vattenlås.

I brygghinken sker förjäsningen. När man brygger vin hemma gör man oftast en förjäsning före en lite längre jäsning. Varför jäsning? Den huvudsakliga anledningen är att få upp alkoholhalten.

Bra jäst påverkar bryggning mer än man kan förmoda. Gert Strand AB har vinjäst i sortimentetet som jäser oerhört rent. Den bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt tack vare att den utgörs av näringsämnen och innehåller mindre socker vilket resulterar i snabbare jäsning.

Att det finns skilda sorters jäster beror på att en del är mer lämpade för fruktigare viner medan andra är mer lämpade för att åstadkomma en högre alkoholhalt. För att uppdaga skillnader är ett gott råd att pröva varierande jäster till samma vinsats.

Vidare under processen krävs en ännu större hink som i detta sammanhang kallas för jäshink. Det ska nämligen förekomma en omtappning vilket sker med hjälp av en sughävert. Vinet tappas från ena hinken till den andra.

Det krävs därtill en oechslemätare som är till för att dosera sockerhalten i musten. Till den behövs ett mätglas så stort att oechslemätare får plats. En lagom storlek brukar vara 100 ml. Ibland ger olika extraktämnen från frukter och bär utslag på flytvikten, vilket man måste ha i åtanke när man mäter sockerhalten. En provtagning med oechslemätaren förutsätter att man mäter upp drygt tre deciliter vin i ett litermått för att därefter fylla upp mätglaset till 100 ml där oechslemätaren sänks ned för att läsa av värdet. För noga in alla uppgifter i en bryggjournal för att lättare ha möjlighet att följa processen.

När vinet jäser kan det finnas besvärande mängder kolsyra som påverkar mätvärdet negativt. Överdriven kolsyra innebär vanligtvis inkorrekt densitet på provet. Då kan man vispa lite i litermåttet och på så vis få undan den största mängden av kolsyran.Övriga faktorer som påverkar densiteten är rester av frukter eller bär. Ifall samtliga förutsättningar är uppfyllda kommer några månaders lagring resultera i ett gott vin fritt från konstiga bismaker

När man använt hinkar och kärl måste de sköljas ut noga, och det ultimata är att använda rengöringsmedel som är oparfymerade. På så vis riskerar man inte att dofter sitter kvar till nästa bryggning. Lägg skopor, mätglas, oechslemätaren m.m. på ett fat när vinet ska provsmakas. Placera locket till hinken rättvänd på en skål så att föroreningar inte når den sida som befinner sig inåt i hinken.


  • hembryggning
  • vinbryggning
  • vintillverkning

Share This Post

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest

Related Posts

Menu

  • Vad ska man tänka på när man ska tillverka tabletter i samma tablettmaskin?
  • Brygg öl hemma med bryggsocker
  • Varning för vilket gyma man inte skall träna på
  • Stevia sötningsmedel ger alla möjlighet att njuta av godis
  • En kapsyl och kork att använda till förvaring
  • Du får ett skinande hem med natriumkarbonat.
  • Nu är Caffitaly kapselmaskin med Caffitaly kapselmaskin här
  • Upplev lite mer ork i vardagen och till träning av druvsocker
  • Sockerdricka älskar många men med Zero Sockerdricka får då ett nyttigare alternativ.
  • Läskkoncentrat ger god dricka som är både enkla att göra men också prisvärda.
  • Ska du köpa Grönfri eller kanske koncentrerad Bensalkonklorid mot mossa?
  • Kan man städa med både bikarbonat och bikarbonat?
  • Kalciumaskorbat som är nyttig och lätt att hantera är viktigt.
  • Kapslar I kaffemaskin kräver en billiga kaffekapslar
  • Upplev Nespresso Ristretto och känn smaken av intensivt kaffe!
  • Prova sko lukt spray
  • Hur får du hem sockerfri Indian tonic på enklaste vis?
  • Ett perfekt kaffe med kaffekapslar Caffitaly!
  • Det är svårt att misslyckas med en kaffemaskin för kapslar!
  • Billiga kaffekapslar är bra kapslar I kaffemaskin
  • Privacy
  • Sitemap
  • Splatt Hem
  • Privacy
  • Sitemap

Powered by splatt.se