Förberedelser för att brygga vin hemma
Hemmaframställning av vin är en bok som utförligt förklarar hur vinberedning går till. Författaren till boken, Kjeld Erlandsen betonar bland annat vikten av god planering inför vinbryggningen. Det är viktigt att ta förberedelserna med stort allvar. Det gäller såväl nybörjare som de med längre erfarenhet av vinbryggning. Varje bryggsats är nämligen exklusiv och slarvas det med någonting så kan det stundtals influera slutresultatet avsevärt.
Först och främst bör man bringa struktur i processen genom att skriva upp allting som behövs fram till fulländad produkt. Gör en förteckning över alltsammans som ska köpas. På så vis får man en solklar överblick och eliminerar risken att undgå något väsentligt. Kontrollera även att den utrustning som ska användas är fräsch och att den självklart funkar.
Att vara bra förberedd kan bespara dig många felaktigheter under processens gång, och dessutom undgår du att kanske tappa humöret på vägen. Läs därför utförligt samtliga bruksanvisningar (om så finnes) för varje enskilt område. Att läsa bruksanvisningar efter bryggning är ju inte optimalt, om än bättre att inte läsa alls med tanke på att det kan främja inför nästa bryggning. Mer information här Gräddlikörer
Att föra någon form av bryggjournal är att föredra. Allting som tillsätts bör noteras. Tänk om du exempelvis förmå brygga drömmarnas vin som du så gärna vill brygga på nytt, men som du inte minns hur du gjorde. Detsamma gäller för odugligt vin. Vad gick snett i processen? Med hjälp av en bryggjournal kan du lätt spåra moment och tänka om inför kommande bryggning.