Att brygga sitt eget vin
Att allt fler människor brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en spännande procedur som genererar möjlighet att experimentera och ta fram annorlunda sorter.
Det allra första steget är att förbereda processen, och att införskaffa ett passande kärl. Fundera även över vilken typ av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann med tanke på att det ökar chansen till att erhålla ett bra resultat. Tänk över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör samman med vilken typ av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att göra vin på många olika bär och frukter.
Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det angeläget att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär ska ej användas till bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.
Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.
I nästa del av processen krävs ett don som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används åt framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Normalt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att röra om.
Därpå är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras olika och på förpackningarna anges oftast hur man bör göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.
När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.
Mät med hjälp av ochelemätaren igen för att kontrollera sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Mer info: På denna sajten Candyshots med socker
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.
När jäsningen är färdig bör man tappa om vinet och filtrera på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.