Så skyddar du ditt hus mot alger
Svenska husägare har alltid haft bekymmer med alger som växer på alla möjliga ställen i sina hus. De mest vanligt förekommande ställena för algväxt är i våta utrymmen med dålig dränage såsom badrum, utrymme under hus och förvar. Men algväxt kan även förekomma på hustak, ytterväggar samt staket, dock är denna typ av alger inte särskilt farliga, utan problemet är framför att det oftast är visuellt exponerade, och det ser helt lätt enormt ovårdat ut.
Fast man bör fortfarande vara försiktig, om man låter det gå 10-15 år utan att göra någonting till algerna så kan de börja göra skada då de med tiden äter sig in i träet. Dessa är oftast gröna alger samt orsaken varför de inte skadar träet är att de tar sin näring från ytskiktet samt de äter sig därför inte in i träet.
Det bästa sättet att undvika bekymmer med alger på tak, ytterväggar och gärdsgård är att göra normalt bidrag, som jämn rengöring samt målning av dessa ytor vid behov. Om man har problem med mögel samt alger rekommenderas man starkt att undvika att måla under pollensäsongen då mögel- samt algsporer ofta sprider sig samtidigt och kan då potentiellt lägga grunden till mögel- samt algproblem. Det är också rekommenderat att inte måla när luftfuktigheten är hög då detta oxå ökar risken för problem med mögel samt alger.
De alger samt mögel som växer i fuktiga utrymmen brukar vanligtvis ge källa till mer allvarliga bekymmer då dessa ges större möjlighet att växa. Detta beror på att denna typ av stängda miljöer är optimal gentemot öppna miljöer såsom tak, ytterväggar och staket. Därjämte brukar dessa utrymmen vara till exempel badrum, tvättstugor och utrymme under hus som oftast kräver mer arbeten än andra utrymmen om det uppstår behov att förbättra de där i samband med en möjlig sanering.
Det mögel som växer i våta miljöer brukar också vara svårare att hitta då denna ofta växer dolt. Det enklaste sättet att få besked på om man har problem med mögel är att hyra in en mögelhund som helt lätt “luktar sig” till om och var det finns dold mögelväxt. Mögel- samt algväxt inne har en tendens att vara vådlig då det med tiden kan anträda växa giftigt mögel samt alger.
Har man till exempel haft bekymmer med ihållande ruskväder i sammansättning med hårda vindar, som möjliggör att fukt tränger in i annars icke-drabbade delar av ett hus, så kan mögel samt alger gro samt få expandera till sig ifred. De hälsoproblem som kan uppstå är bland annat, huvudvärk, nästäppa, ögonirritation och allmän matthet.
Det bästa sättet att bekämpa denna typ av kontaminering är att först samt framförallt förebygga att väta tränger in i husstrukturen från genom att fylla alla skarvar samt möjliga punkter där fukt kan preja in. Äldre hus har oftast sämre tätning än nyare hus, med undantag för mycket gamla hus där man var uppmärksam för dessa bekymmer.
För det andra bör man vid hårt väder göra en genomgång av sitt hus för att se om det finns några punkter där väta har ansamlats och i sådana fall kontakta experter som kan kolla närmare på problemet och utföra relevanta åtgärder.
Den gyllene regeln som man aldrig få glömma som villaägare är att ju längre man väntar med att avhjälpa ett bekymmer ju mer kommer det att kosta att avhjälpa problemet!