LCHF för resten av livet?
Kolhydratmetoden som förvandlades till en livsstil – LCHF
De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater samt samtidigt skruvar opp intaget av fettrik kost ganska rejält, gör det för att gå ner i vikt. När man äter en föda baserad på fettvävnad samt protein så måste kroppen på egen labb skapa bränsle till hjärnan samt resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som eljest är vårt primära bränsle. Ketos heter det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner och i ketos bränner man fettvävnad i ganska hög fart. Ju mer fettvävnad man får i sig, desto högre bli förbränningen.
När man kommit in i LCHF-tänket och gjort den kolhydratfattiga maten till en vana så upptäcker man fler fördelar.
• Humöret blir jämnt och orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man överviktig brukar man gå ner i kroppsmassa och är man underviktig så brukar man placera på sig en aning.
• Man blir av med sötsug!
• Har man bekymmer med magen brukar dessa minska eller försvinna helt.
• De som lider av sockersjuka brukar kunna dra ner eller helt avbryta med sina insulinsprutor (man ska dock alltid föra diskussion med sin doktor om man är diabetiker).
• Maten man äter är rejäl och fullspäckad med nyttigheter, har man väl lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte fattas någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.
Gå ut samt äta LCHF
När man skall gå ut och förtära eller blir bortbjuden på mat så kan det vara svårt att kunna hurdan man skall tänka. En erfaren LCHF:are vet dock vad som brukar vara absolut och inte. En bit kött med grönsallad och gräddig sås brukar vara ett säkert kort. På pizzerian kan man beställa kebabtallrik utan pommes och i korvkiosken skippar man bröd samt puré samt lägger till skagenröra om de har. Ibland kanske man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så ska man egentligen inte vara superstrikt.
Piffa till LCHF maten
När det gäller dryck kan man pigga opp sitt vatten med en del kolsyra samt någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer samt den feta frukostyoghurten kan smaksättas med en aning vispgräddearom samt någon droppe Sucralose eller Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare och lyxigare. Mer info: På denna sajten
LCHF de första dagarna
I begynnelsen kan det kännas både svårt och fysiskt jobbigt att gå över från kolhydratbaserad kost till kolhydratreducerad alternativt -minimerad föda. Man drabbas av saker som huvudvärk, matthet, nedstämdhet, sötbegär samt muskelsvaghet. Detta kan hålla i sig i allt från tre dagar till en månad samt är väldigt ansträngande. När man antagligen slipper dessa omställningsbesvär så blir det dock tvärtom, man får jätte mycket energi, gott kynnen, en enkel känsla, energi ett färdigt håg. Det är ketosen som skänker dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.