Erytritol
Erytritol – ett fantastisk sockersubstitut
Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.
Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är därför passande för den som vill inta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.
Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullkomligt naturlig.
Därutöver innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är otroligt gentemot vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g.
Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt harmlös verkan som påminner om liknande kylande effekt som Xylitol och mentol har.
Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. För den skull passar erytritol mycket bra för diabetiker.
En tydlig fördel med erytritol Sötningsmedel är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.
Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de enbart partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan medföra lös mage.
Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i förfriskning därför att det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.
Erytritol bör inte intas 3 år efter produktion ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Erytritol säljs under flera olika varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar utmärkt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därjämte som en antioxiant.