Den vetenskapliga utvecklingen för Atkinsmetoden
Forskningen och dess goda resultat är självklart en bidragande faktor till Atkinsdietens populäritet. Det vetenskapliga startskottet och den vetenskapliga grunden åt Atkinsdieten initierades när dr Robert C. Atkins under 70-talet utformade en kontrollerad kolhydratmetod efter att ha studerat några vetenskapliga artiklar som gav stöd åt en sådan metod. Det visade sig att Atkins inverkan skulle ge upphov till ett enormt engagemang hos bantare världen över. En ny bantningstrend började gradvis få grepp och allt fler påbörjade Atkinsdieten.
På den tiden hade en utökad benägenhet till fetma uppenbarat sig i USA, vilket oroade Atkins. Men han insåg att ifall man höll sig till regelmässig kost och på samma gång begränsade de raffinerade kolhydraterna så började kroppen förbränna fett istället för kolhydrater. Det fick positiva effekter för viktminskning samt andra förbättringar relaterade till hälsa. Kanontips
En tydlig styrka med Atkinsdieten som dessutom lockade många bantare att komma igång med den, var att dieten tillät mycket av vad flera ansåg vara smaklig föda. Till skillnad från andra dieter kunde man fortfarande njuta av mångahanda läckerheter och trots det gå ner i vikt. Vilket såklart gjorde Atkinsdieten till en drömdiet för frossarna.
Sedan 70-talet har forskare och praktiker av Atkinsmetoden fått nya insikter och mycket av vetenskapen har utvecklats rejält. Den har blivit mer stabil och på så vis blivit lättare att följa. Exempelvis uppmanade dieten på 80-talet att man skulle äta mycket ägg samt biff men med tiden blev dieten mer tillåtande och öppnare vad gällde viss föda.
På så sätt har Atkinsdieten ideligen varit under progress vilket i sin tur medfört att dieten oupphörligt haft en populär ställning i sammanhang som har haft med hälsa och kost att göra. Den huvudsakliga och vägledande principen är dock fortfarande att kolhydratintaget i hög grad ska vara kontrollerat. När idealvikten är uppnådd ska en fortsatt reglering av kolhydratintaget upprätthållas och forskningen har visat att det dagliga intaget på 50 – 80 gram kolhydrater tvingas hållas för att inte en viktökning ska bli ett faktum igen.
I dagsläget finns hundratals studier om Atkinsdieten som uppmärksammar positiva resultat av viktminskning samt andra fördelar som är relaterade till hälsan. Det kan till exempel handla om reducerade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, inflammation, högt blodtryck. Dessutom kan dieten resultera i minskad fetma hos barn och ungdomar, och forskningen har även visat på indikationer gällande fördelar i behandlingen av epilepsi
Forskningen bedrivs primärt från ledande universitet och institutioner i USA. Flera experter inom landet bidrar till vetenskapliga underlag inom metabolism, fysiologi och livsmedelsvetenskap. Det finns ett explicit intresse av Atkinsdieten världen över på grund av dietens positiva effekter. Ur ett vetenskapligt synsätt får massor människor bekräftelser som på löpande band beträffande Atkinsdietens positiva effekter. Det innebär så klart att Atkinsdieten ökar i populäritet ännu mer ju bättre det vetenskapliga stödet blir.