Erytritol – ett naturligt kolhydratämne
Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron och meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras således outnyttjat via urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en totalt okonstlad procedur.
Erytritol är väl lämpat till den som önskar äta en lågkolhydratkost och undkomma onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar även som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medan vanligt socker innehåller 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk struktur som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar leda till upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel verkan och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är speciellt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.
Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. diabetes och sötningsmedel
En besynnerlig omständighet runt erytritol är att ämnet inte får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.
Om man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns skilda varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt perfekt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.