White Cacao – liköressens
White Cacao är en ny spännande och smakrik sockerfri liköressens som ingår i Gert Strand ABs sortiment. Färdigblandad likör ges en mjuk samt rund smak av choklad tillsammans med en söt arom från kakao.
Det är både smidigt och lätt att mixa sin egen likör och processen går relativt kvickt. Det är på så sätt en okomplicerad variant av hemmabryggning som är lätt att komma igång med. Det krävs dessutom ingen avancerad utrustning. Resultatet av att producera sockerfri likör är förvånande därför att det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.
Den som verkligen endast vill ha likör med smak av White Cacao utan bismaker ska blanda essensen ihop med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer äga en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha rejält kraftfull likör kan man med fördel blanda essensen med vodka. Skulle man ändå mixa essensen med någon typ av redan kryddad sprit måste man kalkylera med konkurrerande smaker, men det är absolut inte uteslutet att man på så sätt kan hitta fantastiska smakkombinationer.
Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är välbekant för sin karaktäristiska sötma.? Det finns åtskilliga skäl till varför det är bra med sockerfri likör. Främst är det ett bra alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet framställdes men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel inom Europa. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.
Sukralos är fritt från kalorier vilket passar bra för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så därför lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det omedelbart som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ned. På så vis hålls kroppens sockernivå jämn eftersom ingen energi tillförs.
Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, alternativt så kan den användas till att blanda drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som innehåller White Cacao.
Att blanda den sockerfria essensen går till på så sätt att man häller i den i en tom flaska som rymmer 75 cl. Efteråt häller man i tre fjärdedelar valfri alkohol och skakar flaskan ordentligt. Den återstående mängden av spriten ska därefter hällas i och skakas ordentligt ännu en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören direkt utan den ska helst stå några dagar. På så vis förenas smakerna på bästa möjliga sätt. Det resulterar i att likören blir ännu mer godare och ännu mer smakrik.
Ibland kanske man endast vill blanda till ett smakprov. Då går det bra att blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.