Spännande hembryggning med äppelsyra för malolaktisk jäsning
Då alltfler börjar brygga egna drycker så är det bra att det är så pass enkelt att få fatt i ingredienserna på nätet. Vill man producera vin med äppelsyra så är det fullt möjligt och man behöver icke springa benen av sig därför att hitta en butik som har den här syran. Den finns att beställa online tillsammans med övrigt som man kan behöva för att få fram ett riktigt läckert vin.
Det kommer inte att smaka äppelvin på grund av äppelsyra
Något som man som färsking kan få för sig är att vinet kommer att smaka äpple ifall man jäser med äppelsyra. Men så är det förstås inte. Man väljer att äppelsyra införskaffa därför att använda sig av så kallad malolaktisk jäsning där man kommer att omforma äppelsyran till mjölksyra med hjälp av en speciell typ av bakterier.
enzymer kommer att klara av omvandlingen så att man får det goda vinet. Detta är en process som kan ta flera månaders tid så det gäller att vara ut i god tid om man planerar att bjussa vänner och familj på fest med det egna vinet.
En fängslande jäsningseffekt som leder till goda resultat
Äppelsyran kommer således att omvandlas till mjölksyra och när det här händer så kommer PH-värdet på vinet att stiga. Det här är en procedur som passar förträffligt till annorlunda typer av viner, både röda och vita och det särskilt på nordligare breddgrader som våra. Då svenska druvor kan vara mindre mogna och därmed ha en högre syra-halt så är det en fördel att jäsa malolaktiskt.
Med den här jäsningstekniken så får man ett vin som inte är så syrligt. Smaken blir bättre och det är förstås betydelsefullt också för den som mest leker med egen vintillverkning. Med äppelsyra så kan man erhålla en jäsning som sannerligen kan kontrolleras och avbrytas tidigare genom att man leker lite med temperaturen och via att man tillsätter svaveldioxid till vinet.
Lätt att få tag i ingredienserna för lyckad vintillverkning
Ifall du sitter hemma och tänker att du skall äppelsyra köpa så kan det ju även vara så att det finns övrigt som du kommer att behöva för lyckad vintillverkning i hemmet. Något som är väldigt smidigt är att man i de butiker på nätet som säljer äppelsyra ofta kan handla andra viktiga ingredienser som till exempel tanniner som ger en bättre smak. Läs mera på denna länk.
Genom att noga analysera precis hur du ska fabricera vinet så kommer du fram till de produkter och ingredienser som du behöver. När du har fått allt hemskickat så är det dags att sätta ett datum för din vintillverkning. Om du vill följa de svenska vingårdarnas schema så kan det vara förståndigt att sätta igång under våren men det är ej ett måste. Brygger man själv så har man enorm frihet vad gäller tid.
Har man blott druvorna och alla andra ingredienser så är det ju bara att sätta igång. Med äppelsyran så får man förhoppningsvis en jäsningsmetod som kommer att giva ett vin som smakar riktigt gott och som samtliga vill ha ett glas till av.