Absinthe, – den mest legendariska av samtliga drycker
Det går antagligen inte att finna en mer legendarisk historia än den som handlar om Absinthe.
De flesta människor har troligen en elementär medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet endast några sanna fakta om sprit eller alkohol och endast en bråkdel av dem har haft chans att ha ett glas av denna mystiska dryck framför sig på bordet.
Således önskar jag med det här lilla inlägget framföra för er läsare några fakta om denna legendariska spritdryck och titta tillbaka på dess enastående förflutna.
Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.
Mycket berusande samt kryddad med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.
Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att åtskilliga år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint.
Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.
Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev mer beryktad för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier samt för att ge inspiration åt konstnärer.
Således legenden om den gröna fen kom på plats.
Ett faktum är att hon influerade så framgångsrika konstnärer och författare såsom Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att göra målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.
När artonhundratalet började ta slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe särskilt.
Så kallade vetenskapliga undersökningar gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var riskfull och giftig, trots att blott en ringa kvantitet malört fanns i en absint flaska.
En annan incident som ägde rum i inledningen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.
En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett utbrott i raseri och hade ihjäl hela sin familj.
Även om mannen hade en lång bakgrund av att vara rejält alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.
Ã…r 1912 blev absint olalgligt i flera europeiska länder samt USA.
Frankrike följde efter år 1915.
Måhända därför att det var olovlig frukt, har flera av de falska rykten och historier om farorna med absint fortskridit att leva vidare än idag, trots att modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vanvett än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja och vaniljextrakt.
Nu, i början av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.
I de flesta europeiska länder är absint helt lagligt igen.
I USA (självklart) finns det än så länge lagar mot att producera samt saluföra den, även om diverse näringsverksamheter har hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.
För en amerikan, innebär det att det är OK att dricka absint, så länge du handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta på webben.